0

Кога се възнаграждава качеството ?

 

Една стара поговорка казва:“По-скъпото излиза по-евтино, защото трае по-дълго време“. От това следва, че качеството на продукта е едно от главните изисквания, на което трябва да се обръща внимание при правенето на покупки. Но този извод поражда един друг въпрос: дали сумата, предвидена за дадена покупка, заслужава да бъде дадена:

Ето един пример.

На пазара се продават евтини хигиенни маски за еднократна употреба, решаваме да се снабдим с тях. Оказва се обаче, че при носенето бързо се напояват със слюнка или ластиците ни стягат. Принуждаваме се да си купим повторно по-плътни и по-стабилни, макар и по-скъпо струващи маски. Ето и извода: парите, похарчени за еднократните маски са били дадени напразно.

Какъв е най-важния извод от горният пример? Качеството – да, наистина трябва да се държи на качеството на продукта, но там където е необходимо. В много случаи идваме до заключението, че една по евтина стока ще се окаже по-подходяща за купуване, защото по скъпата, ако искаме, както се казва “да и изкараме парите“, трябва да се използва много по дълго време.

 

Винаги ли скъпото е най-хубаво ?

 

Не винаги една по-скъпо струваща стока има действително по-високо качество. Добър пример за това са някои модерни луксозни стоки. „Последната дума на модата“  се заплаща по-скъпо, макар че това може да бъде един нов модел, пробна партида или нещо с модерен цвят. Добре би било, както правят повечето практични хора, да се въздържаме от модната екстравагантност, която в повечето случаи не оправдава парите. Този извод не се отнася само до маските. Той важи и за другите вещи от нашия бит, като дрехи, абажури, дивани и различни допълнения към нашия дом и др.

 


 

„Едно от условията за оздравяване е желанието да се оздравее.“ – Луций Аней Сенека