0

Как да се грижим за нашите маски за по дълго използване?

Хигиенните маски за многократна употреба изискват ежедневно почистване и грижа, за да запазят максимално свойствата  си за по дълготрайно използване.

Различните тъкани се перат на различна температура.

Всеки производител на маски трябва да обозначи точно третирането на маските,  трябва да има ясни знаци на опаковката, определящи препоръчителната температура на пране( ако маските се за многократна употреба) начин на сушене  и препоръчителна температура на гладена ако материята го позволява.

Тук ще ви издадем няколко хитринки за почистване на маските от различни видове петна:

Почистване на петна от кафе върху бели памучни маски:

Замърсената тъкан се изпира със сапунен разтвор с добавка на малко сода за пране, след което се изплаква и се потапя в горещ  разтвор, приготвен от  1 супена лъжица натриев хидросулфит, малко сода за пране и 3 литра вода. Маската се оставя да престои в този разтвор, докато петната изчезнат напълно. След това тя се изплаква няколко пъти с топла вода и се суши на проветриво място.

Почистване на петна от  плодови сокове върху маски от всякакви тъкани:

Пресните петна от плодови сокове или червено вино трябва незабавно да се посипят с готварска сол, след което се изплакват и изпират с хладка вода. Съвсем пресните петна могат да се почистят, като маската се изпъне върху някакъв съд( тенджера, кофа, леген и др.) и се полива с гореща вода до пълното им отстраняване.

Почистване на петна от червила за устни:

Петната от червила за устни се почистват, като се изтриват леко с гъба, напоена със затоплен на водна баня 95%-ен спирт, и то ако тъканта и багрилата, с които тя е оцветена, позволява това. Описания начин може да се използва за всички видове влакна, но при цветна коприна трябва да се използва студен спирт. Цветния остатък при неустойчиви на спирт тъкани и багрила може да се отстрани, като се почисти с тампон, напоен с 1%-ен разтвор от калцирана сода или печена при 110-120 градуса сода за пиене( 1 грам сода в 100 мл. дестилирана вода) и веднага след това се промие с гъба, напоена с 10%-ен разтвор от натриев тиосулфат. Това се прави до окончателното изчезване на цветния остатък.

Най-важното нещо което трябва да се направи при употребата на всякакъв вид защитни маски  е преди всяко слагане на маската, както и преди да си я свалите, грижливо да измиете ръцете си със сапун или антибактериален гел !!!